Webshop » Kogelwerende vesten algemene info

Kogelwerende vesten algemene info

.
Kogelwerende of ballistische vesten algemene info. Advies bij aankoop van een kogelvrije vest. Technische informatie en nuttige tips om een geschikte kogelvrij vest te kopen.
.

f


Kogelwerend of kogelvrij?

satpolicemes-3-009-fsdip-web-1vestenkl
           Pollux                                     Sirius                                 Heracles

Kogelwerende vesten worden in de volksmond vaak kogelvrije vesten genoemd. Deze volkse benaming is eerder misleidend dan technisch correct. Vaak denkt men als men een kogelvrije vest aan heeft dat men dan beschermd is tegen alle kogels uit alle wapens. Dat is natuurlijk niet zo! Technisch gezien is een kogelvrije vest eigenlijk een kogelwerende vest die weerstand biedt tegen bepaalde kogels of andere projectielen. Het spreekt vanzelf dat de kogelvorm, de samenstelling van de kogel en de energie van zeer groot belang zijn om de kogel te kunnen stoppen.
.
Samenstelling van een kogelwerende vest.

Kogewerende of ballistische vesten zijn samengesteld uit twee hoofddelen. De carrier of drager en het ballistisch beschermend pakket.
odin-1-w-webreeks-2

             Vest                             carrier / buitenhoes                              Beschermend pakket

De carrier (drager) is het buitenste omhulsel van de vest. Naargelang de functie en het gewenste gebruik zijn er verschillende carriers mogelijk. Zo kan een carrier specifiek gemaakt worden om onder de kledij te dragen. Deze noemt men dan discrete- of ondervest.  

De carrier kan ook specifiek gemaakt worden om boven de kledij te dragen zoals dit het geval is bij de meeste politieagenten. Dit noemt men dan een “overt” of bovenvest.
De carrier kan ook voorzien worden voor tactisch- en militair gebruik. Dit noemt men dan een tactische vest of militaire vest.

Kortom het buitenomhulsel van de kogelwerende vest kan verschillen al naar gelang de wensen en eisen van de klant. Belangrijk aan de buitenvest is dat ze voorzien moet zijn van aanpasbare sluitingen van een goede kwaliteit. Immers een schot op de sluitingen van de vest kan als gevolg hebben dat de vest loskomt tijdens een treffen en een slechte bescherming biedt.

De beschermende pakketten bestaan hoofdzakelijk uit twee delen, een voor- en achter zijden. Deze beschermende pakketten kunnen kogelwerend, steekwerend of de combinatie van kogelwerend en steekwerend zijn. Deze ballistische pakketten worden in de carrier geschoven en vormen samen de kogelwerende vest. Sommige vesten kunnen ook voorzien worden van een nek, schouder en onderbuik bescherming. Ook hier geld hetzelfde principe dat er een buitenmantel en een beschermend pakket voor gebruikt wordt.

aramidewebkogel
               Aramide weefsels                                                               Vervormde kogelpunten

De meest gekende zachte ballistische pakketten zijn relatief zacht en gemaakt uit een hoogwaardige kunststofvezel “Aramide” genaamd. Deze aramide weefsels worden gesponnen tot een draad of streng en deze worden op hun beurt geweven tot een laag. Om een voldoende grote weerstand te bekomen worden verschillende lagen boven elkaar gelegd en samen vormen ze het beschermend pakket.
Let op, niet alle fabrikanten gebruiken dezelfde hoogwaardige kunststofvezels! Deze hoogwaardige Aramiden als grondstof, zeg maar een soort Nylon, zijn zeer duur en sommige fabrikanten gebruiken minderwaardige grondstoffen. De gekende merken zoals Kevlar, Dyneema, Twaron hebben de reputatie hun krachten niet te verliezen onder uitzonderlijke omstandigheden. Dit is niet van alle aramide weefsels het geval! Het is dus een beetje opletten bij abnormaal goedkopere kogelwerende vesten!

De vesten in onze VBR-Tactical webshop gebruiken allemaal erkende materialen.
Het werkingsprincipe is dat een “normale” kogelpunt met zachte loden kern zich in de aramide weefsels boort. Elke laag oefent een grote weerstand uit op de zachte kogelpunt. Hoe dieper de kogelpunt doordringt hoe meer hij vervormd en afgeremd wordt. Uiteindelijk wordt de kogel gestopt en kompleet vervormd door de sterke aramide weefsels.

Dit werkingsprincipe geld enkel maar voor de oude standaard kogeltypes met zacht loden kern die tegenwoordig in de handel verkrijgbaar zijn. Moderne militaire munitiesoorten worden tegenwoordig gemaakt uit hardere materialen zoals messing of staal. Deze moderne pantserborende munitiesoorten zijn niet vrij in de handel verkrijgbaar en komen voor burger gebruik zelden voor.

platen-sat-2stuksweb

Meer info over harde ballistische platen

Voor het stoppen van staalkern of andere hardere munitiesoorten maakt men gebruikt van harde of half-harde beschermende pakketten. Meest gekende oplossingen zijn harde ballistische platen. Er bestaan verschillende soorten harde ballistische platen die in de carrier gestopt kunnen worden. Ook hierin bestaan er verschillende niveaus in beschermingswaarden. Deze harde platen kunnen de kogelpunten uit een geweer stoppen. (AK 47, Kalashnikov, FAL, G3, M16,...)

Verschillende beschermingsniveaus en normen.

Wij wijzen er telkens op dat er in dit alles verschillende beschermingsniveaus bestaan. Deze beschermingsniveaus worden bepaald door verschillende normen. Er bestaan zeer veel verschillende normen en er komen in de internationale handel zeer veel verschillende kwaliteiten voor! Voor professioneel gebruik aanvaard men enkel officieel erkende normen en certificaten. De oorzaak hiervan is niet alleen een gewaarborgde kwaliteit, maar voor professioneel gebruikt eisen de meeste verzekering een kogelwerende vest die moet voorzien zijn van een bepaald officieel keuringscertificaat. Anders dekt de verzekering de persoon niet als deze uitgerust is met een vest van minderwaardige kwaliteit. De officiële normen die hier in België voorkomen zijn de Amerikaanse NIJ normen, de Engelse HOSDB normen en in sommige gevallen de Duitse TR normen. Deze erkende officiële normen hebben ongeveer hetzelfde uitgangspunt als bescherming tegen kogels of/en messen.

De beschermingsniveaus uit de Amerikaanse NIJ-Norm (National Institute of Justice)

De Amerikaanse NIJ normen worden bepaald in samenspraak met verschillende Amerikaanse overheidsdiensten. Afhangkelijk van de bedreiging van nieuwe munitiesoorten worden er regelmatig updates uitgevoerd en worden de NIJ normen regelmatig verstrengt en aangepast. Hier in België is de invloed van nieuwe munitiesoorten in het crimineel milieu aanzienlijk kleiner dan in Amerika. Hierdoor worden er in België nog twee soorten NIJ (upgrade) toepassingen gebruikt. De upgrade 0101.04 van in het jaar 2001 en de upgrade 0101.06 van in het jaar 2008.
Het spreekt vanzelf dat deze verschillende NIJ upgrades een verschil in samenstelling van vesten betekend. Dit heeft als gevolg een verschillend weerstand, een verschillende gewicht en een verschillende prijs!

Ballistic Resistance of Body Armor NIJ Standard 0101.06 update 2008.

NIJ niveau IIA (2A) : Kaliber 9x19 mm NATO en kaliber .40 S&W in wapens met een korte loop. Dit zijn de kleine pistolen die men op zak kan steken en gemakkelijk verdekt kan dragen.
NIJ niveau II : Kaliber 9x19 mm NATO en kaliber .357 Magnum in pistolen en revolvers met een normale        loop van +/-100 mm lang. Dit zijn de normale dienstwapens. Deze wapens met normale afmetingen komen ook het meest voor bij criminelen.
NIJ niveau IIIA (3A) : NIJ-3A(04) Oude versie tegen kalibers 9x19mm-.44 Magnum
NIJ-3A(06) nieuwe versie tegen de kaliber .357 SIG en kaliber .44 Magnum in wapens met een langere loop. Het niveau NIJ-3A. Is zowat het beschermingsniveau die vrijwel alle normale zware handvuurwapen kogels kan opvangen.
NIJ niveau III : Kaliber 7.62 NATO FMJ. Dit is een beschermingsniveau die vrijwel alle geweerkogelpunten
met zacht loden kern kan opvangen van de FAL, Kalashnikov en M16.
NIJ Niveau IV : Kaliber .30 (.30-06 / 7.62) M2 AP. Dit is een beschermingsniveau die vrijwel alle
geweerkogels met een staalkern kan opvangen in de militaire kogeldiameter .30 (7.62 mm)
.
Belangrijkste grote verschil tussen NIJ 0101.04 en NIJ 0101.06 is het niveau NIJ-IIIA.

Bij de NIJ-IIIA.04 wordt het 9x19 mm NATO kaliber gebruikt om het boorvermogen te testen op de kogelwerende vest. Het kaliber .44 Magnum wordt gebruikt om het trauma effect op te meten.
Bij de NIJ-IIIA.06 wordt het .357 SIG kaliber gebruikt om het boorvermogen te testen op de kogelwerende vest. Hier wordt tevens ook het kaliber .44 Magnum gebruikt om het trauma effect op te meten.
Het kaliber .357 SIG is een relatief nieuw en krachtig kaliber voor pistolen maar is in Europa vrij zeldzaam. De munitie is duur en deze wapens met hun krachtige munitie komen zelden voor in België. Vandaar is het aanvaardbaar om in België nog de oude NIJ-04 normen te gebruiken. Indien men vreest om geconfronteerd te worden met moderne en krachtige 9mm munitie (+P+ of 9x21 Russian) dan kiest men beter voor de NIJ-3A-06 norm.
.
Opgelet met het oude Russiche kaliber 7.62x25 mm uit het Tokarev pistool!


tokarevtt-33-munit-1web 

Dit oude Russisch pistool komt in Amerika zelden voor. Het kaliber 7.62x25 mm is een vrij krachtig munitie die niet inbegrepen is in de beschermingswaarde van de Amerikaanse NIJ normering. Het is niet omdat een kogelwerende vest een NIJ-3A beschermingswaarde heeft dat deze dan ook in staat is om het 7.62x25 mm kogelpunt te stoppen! Sommige fabrikanten voorzien hiervoor een speciale klasse zoals NIJ-3A+.
Het 7.62x25 mm kaliber komt voor in de regio’s van het Oostblok, China, Afrika. Indien men de kogelwerende vest moet gebruiken in deze regio’s dan moet men zeker zijn dat de kogelwerende vest geschikt is om het oude 7.62x25 mm patroon te stoppen. De kogelwerende vesten van SAT niveau NIJ-3A(04) kunnen de kogelpunten uit het 7.62x25 mm patroon stopen. De NIJ-3A(04) vesten zijn gemaakt met een extra veilige marge in kogelwerende bescherming waardoor deze kogelwerende pakketten ook het 7.62x25 mm patroon kunnen stoppen.
deluxe-zwart-kogelvrij-vest-200
Deluxe FLEX-PRO NIJ-3A + Tokarev

De aankoop van een beschermende vest volgens de Belgische wapenwet.

De aankoop van een steekwerende vest is vrij in België!
Voor de aankoop van een kogelwerende vest door burgers is volgens de Belgische wapenwet geen vergunning nodig, naar toch vallen kogelwerende vesten onder de wapenwet i.v.m. dual-use producten. De verkoop van een kogelwerende vest moet in vertrouwen gebeuren maar alle klasse van beschermingswaarde zoals NIJ-3 of NIJ-4 kunnen in de BENELUX aangekocht worden. Voor leveringen buiten de BENELUX moet de koper een eindgebruikersverklaring ondertekenen en waarbij de koper verklaart: Dat hij niet tot een paramilitaire- of terroristische organisatie behoort. De kogelwerende vest niet zal gebruikt worden in een nucleaire explosieve of onveilige nucleaire brandstofcyclus activiteit; dat de producten niet zullen worden gebruikt voor enig doel in verband met chemische, biologische of nucleaire wapens of raketten die dergelijke wapens kunnen afleveren leveren en dat hij de kogelwerende niet zal uitvoeren (buiten Europa NIJ-3A en lager) of (buiten de BENELUX NIJ3 en hoger). Indien mogelijk de aankoopreden ondersteunen met een kopie van bewijs wettelijke aankoopreden. Bij een eventuele herverkoop van de kogelwerende vest moet men de handelaar van de kogelwerende vest op de hoogte brengen aan wie de vest opnieuw verkocht werd. Bij een eventuele verkoop dient de verkoper zijn eindgebruikersverklaring na te leven! Bij diefstal van een kogelwerende vest dient men aangifte te doen bij de politie en eveneens de handelaar op de hoogte te brengen.

omegaolivnij4glockweb  

Kogelwerende vesten Omega

Bij de aankoop van een Kaki- of Oliv kleurige vest heeft men het best aan waarom men een kogelwerende vest in een dergelijk kleur wenst. Dit om problemen te vermijden met de wet i.v.m. het verbod om kogelwerende vesten te leveren aan paramilitaire organisaties.
.
Alle andere verkoop van kogelwerende vesten valt onder de wapenwet en is verbonden aan een vergunning.
De in- en uitvoer van kogelwerende vesten tot niveau NIJ-3A en lager buiten de Europese Unie valt onder de wapenwet en is gebonden aan een uitvoervergunning.
Niveau NIJ-3 en hoger vallen onder militair materiaal en is voor de in- en uitvoer buiten de BENELUX een vergunning nodig.

Uitzondering om te reizen naar gevaarlijke streken.

Het is toegelaten dat één kogelwerende vest per persoon mag meegenomen worden op reis naar gevaarlijke streken. Het is dan wel de bedoeling dat de kogelwerende vest terug meekomt na de reis. Voor verdere informatie raadpleeg uw verdeler..

Maten.

De maten die verkrijgbaar zijn in onze VBR-Tactical Shop zijn:
maten-engarde-nederland-kort-1kort-440
De maten voor kogelwerende vesten kan men gemakkelijk vergelijken met de maat van uw T-shirt (niet te strak gespannen). 

Garanties en levensduur.

Bij de particulier verkoop van een kogelwerende vest wordt er over het algemeen een garantie van 5 jaar gegeven op het ballistisch pakket en 2 jaar op de carrier.
Bij overheidsopdrachten voor Politie die onmiddellijk en rechtstreeks geleverd worden door de fabrikant wordt er weliswaar meestal een garantie van 10 jaar gegeven. Echter is het opletten met particuliere verkoop die eveneens 10 jaar garantie geven.

Keuze van de soort beschermingswaarde.

Alvorens men een kogelwerende vest aankoopt moet men eerst een inschatting maken over de aard van de bedreiging die men verwacht. Als voorbeeld kan men zeggen:

•Een juwelier wordt meestal overvallen door een bedreiging met een klein tot normaal groot vuurwapen. Een juwelier kan dus de keuze maken tussen een beschermingsniveau NIJ-II of NIJ-3A. Een NIJ-II vest is een lichte vest die gemakkelijk binnen in een gebouw kan gedragen worden zonder dat er klachten over het dagelijks dragen ontstaan. Het beschermingsniveau NIJ-II is voldoende groot genoeg om de kogels van de wapens die doorgaans door criminelen gebruikt worden, te stoppen.
•Een apotheek wordt zowel overvallen door drugsverslaafden gewapend met messen als door criminelen. Voor apothekers is een steek- en kogelwerende vest aangeraden.
•Tankstations worden zowel met messen als met vuurwapens overvallen. Hiervoor kan men een steek- en kogelwerende vest aanschaffen.
•Indien men vooraf weet dat de aanvaller beschikt over een zware .44 Magnum revolver of een pistoolmitrailleur , dan kiest men beter voor een NIJ-IIIA vest.
•Indien men naar een gevaarlijke plaats in Afrika reist, dan kiest men beter voor een zware NIJ-4 vest.
•...enz.
Wij raden ten stelligste aan om uw kogelwerende vest aan te kopen bij een gespecialiseerde handelaar. Er zijn zeer veel verschillende (minderwaardige) kogelwerende vesten in de handel verkrijgbaar. Let ook op dat u geen te zware kogelwerende vest aankoopt. Een te zware vest kan- schouder en rugklachten veroorzaken!

Fluo steek- of kogelwerende vesten.

fluavest-2web
Fluo kogelwerende vesten

Fluoriserende of goedzichtbare steek- of kogelwerende vesten werden speciaal ontwikkeld voor de hulpdiensten. Hierbij kan de fluo buitenhoes voorzien worden van een standaard beschermend pakket met een beschermingswaarde naar keuze (steekwerend en/of kogelwerend). De meest gekende kleuren zijn fluo geel en fluo rood. De Fluo geel steek- of kogelwerende vesten worden over het algemeen gebruikt voor algemene beveiligingsopdrachten waar een goede zichtbaarheid van belang is. De Fluo rood steek- of kogelwerende vesten worden over het algemeen gebruikt voor medische diensten zoals ambulances, spoed of doctors.

Er werden in het verleden ook pogingen ondernomen om ook politiediensten met Fluo vesten uit te rusten, maar dit ondervond hevige protest van de politievakbonden die vonden dat de agenten eerder een uitnodigende goedzichtbare schietschijf zouden worden.

Ondertussen is er al heel wat discutie geweest over Fluo kogelwerende vesten betreffende dat de goede zichtbaarheid ook uitdagend kan zijn. De nieuwste innovatie is het verwerken van fluo steek- of kogelwerende vest in fluo buitenhoes die eerder de indruk heeft van een gewone en door het publiek meer gekende regenjas. Dit type van Fluo steek- of kogelwerende vesten is minder uitdagend en beter aanvaardbaar voor agressieve mensen.

Fluo kogelwerende vesten voor de jacht.
fluovest-3-kwitweb1

Kogelwerende vesten voor Jagers

Om het groot aantal jachtongevallen te beperken is een fluo vest verplicht voor jagers en wilddrijvers wanneer ze in groep jagen, echter de fluo vest biedt geen bescherming tegen jachthagel. Een fluo vest voor jagers kan ook uitgerust worden met een kogelwerend pakket om jachthagel te stoppen. Ook voor fietsers en voetgangers die regelmatig door jachtgebieden trekken kan het raadzaam zijn om een Fluo kogelwerende vest te dragen.

Multifunctionele kogelwerende pakketten NIJ-3A(04) van 250x300 mm

nij3amultiple-1-008wit50web-80
Kogelwerende pakketten NIJ-3A van 250x300mm

Kogelwerende pakketten NIJ-3A(04) van 250x300 mm bieden een draagbare en onmiddellijke toegang tot bescherming tegen een breed scala van handvuurwapen munitie. De veelzijdig en het lichtgewicht van deze kogelwerende pakketten breidt de bescherming die discreet in allerhande gebruiksvoorwerpen kunnen geplaatst worden. Het kogelwerend pakket NIJ-3A(04) van 250x300 mm past comfortabel in aktetassen, rugzakken, laptoptassen, geweer plaat dragers en T-shirt drager.

Plaat dragers en alternatieven.
nij3amultiple-1-011wit50web50


Er bestaan verschillende opvattingen over de nodige bescherming die kogelwerende vesten moeten bieden. Sommige kogelwerende vesten bieden een bescherming over 360°, waarbij de voor-, achter en zijkant beschermt worden, andere gespecialiseerde kogelwerende vesten kunnen beperkt zijn in oppervlakte waarbij enkel de voor- en achterkant bescherming biedt. Dit type gespecialiseerde kogelwerende vesten biedt dan iets minder beschermende oppervlakte maar daartegenover staat dan meer flexibiliteit en minder warmte gezien de zijkant van het lichaam dan vrij is. De vrije ruimte langs de zijkant van het lichaam kan van vitaal belang zijn voor het dragen van een schouderholster waardoor de agent altijd toegang tot zijn wapen heeft ook al zit hij in een auto met zijn kogelwerende vest aan. In dit geval kan een traditionele plaatdrager gebruikt worden met de zachte kogelwerende pakketten en zelfs met de harde ballistische platen.  
Het gebruik van multifunctionele kogelwerende pakketten die in tal van gebruiksgoederen gestoken worden, wordt reeds ruim toegepast in Amerika waarbij vele studenten een kogelwerend pakket in hun schooltas of rugzak zitten hebben. Deze “kogelvrije rugzak of schooltas” kan dan gebruikt worden als alternatieve kogelwerende plaatdrager die voor de borst of op de rug gedragen wordt.

vest-t-shirts-1bczwartzak-1ztsweb
Snij- en kogelwerende T-shirts

Speciale kogelwerende kledij zoals een T-shirt die voorzien werd van een kogelwerend pakket komen eveneens veel voor in Amerika en Zuid-Amerika. Nieuw is dan nu ook reeds de combinatie gemaakt wordt van snijwerende kledij met een kogelwerend pakket. Deze snijwerende en kogelwerende T-shirts zijn zeer comfortabel om dragen en beschermen de meest vitale organen tegen kogels en eveneens de armen en onderbuik tegen aanvallen met messen of gebroken glazen flessen.
.
Snijwerende en kogelwerende politie truien.
.

kevlarshirt-1blauw-trui-3
               Snijwerende en kogelwerende politie trui


Onderkledij bij het dragen van een kogelwerende vest.

Er wordt ten stelligste afgeraden om katoen ondergoed te dragen onder een kogelwerende vest!
Katoen slorpt het vocht en zweet op en blijft nat. Dit veroorzaakt onaangename geuren en bacterievorming. De wrijving met nat katoenen ondergoed kan moeilijk te genezen infecties veroorzaken. Daarom wordt katoen ondergoed afgeraden. Indien men een T-shirt draagt onder een kogelwerende vest dan kiest men best voor een stof met een zo groot mogelijk polyester gehalte.

t-shirt-sierra-1web
Antibacteriële T-shirts

Er bestaan reeds T-shirts die speciaal ontwikkeld werden om onder een kogelwerende vest te dragen. Wij hebben voor u SIO-COOL en SIO-FIT T-shirts in onze Supply Store FSDIP.
De SIO-COOL T-shirt model Sierra is gemaakt uit 100 % polyester en werd speciaal ontwikkeld om onder een kogelwerende vest te dragen..

Koop uw kogelwerende vest enkel in vertrouwen aan bij een gespecialiseerde handelaar. Bespreek de aard van uw bedreiging en overleg om de juiste keuze van uw beschermingswaarde te bepalen. Bij uw gespecialiseerde handelaar heb je de mogelijkheid om de maat te passen en de juiste prijs/kwaliteit te kiezen!
De kogelwerende vesten van SAT, hebben reeds verschillende officiële testen ondergaan in verschillend landen en politiediensten. Het resultaat is een uiterst betrouwbaar en veilig product. 

Enkele populaire kogelwerende vesten
pollux-security-kogelwerende-vest-1-960

Pollux steek- en kogelvrij vest NIJ-3A(04)GRAN discrete vest

.
dual-use-kogelvrij-vest-security-pet-400
.
Dual Use FLEX-PRO NIJ-3A + Tokarev
.